Сподели Съветът на ректорите се обяви против предложеното от правителството за

...
Сподели Съветът на ректорите се обяви против предложеното от правителството за
Коментари Харесай

Ректорите на държавните вузове са против отпадането на студентските такси

Сподели
 Съветът на ректорите се разгласи срещу препоръчаното от държавното управление за отпадане на таксите за студентите държавна поръчка в държавните висши учебни заведения.

От Съвета показват, че законопроектът на кабинета съдържа прекалено много въпроси, че идва изненадващо и ненадейно и че той може да бъде преобразен в ограничения за целево подкрепяне на обществено уязвими студенти и докторанти.

В мнението си ръководителят на Съвета на ректорите учен Лъчезар Трайков показва, че слагането на всички студенти под общ режим не е обществена мярка, тъй като облагодетелства в идентична степен и социалнообезпечените с финансови благоприятни условия младежи, за които поемането на студентските такси не е проблем.

Той се афишира за увеличение кръга на студентите и докторантите, които получават стипендии, и за повишение заплатите на университетския и неакадемичния състав, което би улеснило в доста по-голяма степен крайния резултат, който цели държавното управление със своя законопроект.

От Съвета на ректорите напомнят, че моделът на финансиране на висшите учебни заведения е морално стар и неефикасен, само че смяната му би трябвало да стане след неговото взаимно разглеждане, тъй като всеки различен метод основава предпоставки за надълбоко разстройство в правилата на действие на системата, която би станала обект на неоправдани управнически опити.

И още – у ректорите буди голямо терзание фактът, че закрепен на законово равнище основен приходоизточник като таксите на студентите, се заменя с механизъм за отплата, който няма избрани в закона параметри и ще се дефинира на годишна база от импортирания от изпълнителната власт закон за Държавния бюджет.

Липсата на правила, по които да се реализира плануванаъа обезщетителна калкулация – пишат още ректорите – ще сътвори големи проблеми на висшите учебни заведения.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР